Κατοχυρώθηκε η κατάληξη .ελ από την Ελλάδα

Από Απριλίου 20, 2015 Blog Δεν υπάρχουν σχόλια
domain_names

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια το υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κατοχύρωσε την κατάληξη .ελ για ελληνικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός του Διαδικτύου για εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (ICANN) ενέκρινε την χρήση της κατάληξης .ελ για διευθύνσεις στο ίντερνετ που προέρχονται από την Ελλάδα. Η αίτηση στο οργανισμό είχε γίνει το 2010 εκ μέρους της Ελλάδας και παρά τις δυσκολίες και σκληρές διαπραγματεύσεις ή χώρα μας κατάφερε να αποκτήσει την κατάληξη .ελ για τις διευθύνσεις στο διαδίκτυο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσημη απόφαση του ICANN, με σχετική ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του. Η διαδικασία για την εκχώρηση της κατάληξης στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 3 – 6 μήνες.

Αρχικά θα ξεκινήσει η εκχώρηση domain names για τα υπουργεία όπως για παράδειγμα υπουργείουγείας.ελ, θα ακολουθήσουν διάφοροι φορείς του δημοσίου και τέλος ο ιδιωτικός τομές και οι χρήστες του διαδικτύου.

Η ολοκλήρωση της εκχώρησης της κατάληξης .ελ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, καθώς βοηθάει στην διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κληρονομιάς. Η εκχώρηση θεωρήθηκε αποτελούσε εδώ και καιρό πάγιο αίτημα της ελληνικής ομοιογένειας.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία (που βρίσκεται ακόμα σε φάση επαφών), με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του EURid (Μητρώο Ονομάτων Internet με κατάληξη eu) γιατί έχει υπάρξει αίτηση από την ΕΕ στο ICANN για να αποδοθεί η κατάληξη .ευ, δηλαδή η ελληνική έκδοση της κατάληξης .eu που χρησιμοποιείται στην ΕΕ.